2013. május 27., hétfő

Előkészületek

ElőkészületekKorábbi utazásaink mintájára most is tavaszra  tervezünk egy néhány napos városlátogatást. Ezúttal  Kijevbe.

Gyerek- és fiatalkori - akkor szinte elérhetetlennek tűnő - álmaink (Párizs, Róma, London,  Moszkva stb.)  meglátogatása után,  egy szerencsés élethelyzet következtében becsúszott USA-béli kirándulást követően ismét valami érdekesre vágytunk.
A szomszédos Ukrajna egyre jobban kezdett izgatni. A 2012-es foci EB után 2 napot a munkahelyem jóvoltából Lvivben töltöttünk, előtte néhányszor szintén céges munka kapcsán voltunk Munkácson. A Szovjetunió szétesését követő gazdasági mélyponton  tett katasztrófa turizmustól (ennivalóért sorban állók, üres boltok,  5-6 számjegyű árcédulák, több havi elmaradt fizetések)  egyre inkább egy érdekes, fejlődő, épülő, szépülő turistacélponttá vált keleti szomszédunk.

Mivel  utazzunk ?

Vonattal. Legalább is elsőre ez egyértelműnek tűnt. A 2008-as oroszországi utunkon már teszteltük a volt Szovjetunió vasúthálózatát. Már akkor online jegyet foglaltunk, mikor az Elvira csak éppen működött!  Az ukrán vasutak árai kiemelkedően olcsónak tűnnek. Kijevet vagy a  Fekete tengert Csapról  6-8 ezer forintból meg lehet járni oda-vissza.  Ha itthon, a MÁV-nál vesszük meg a  Budapest-Kijev jegyet, az kb. 43 ezer Ft oda-vissza,  3 fős hálófülkében. Ha vállalunk egy kis kalandot és kényelmetlenséget, akkor  Záhonyban és Csopon átszállva, Csopról platzkartos  vagonban utazva kb. 18 ezer Ft-ért megjárhatjuk a Budapest-Kijev útvonalat oda-vissza (Bp-Chop-Bp  38,6 € + Chop-Kyiv-Chop ~200 UAH). A jegyeket online megvehetjük az ukrán vasút honlapján.Aztán egyszer csak a Wizzair elindította a Budapest-Kijev járatát. Időközben Gábor és Ildi  (baráti házaspár)  jelezték, hogy szívesen betársulnának egy városlátogató túrába. A csapat is kibővült, mi sem lettünk fiatalabbak (~50 év) és a 24 órás, kalandos, átszállós, platzkartos (egy légterű hálókocsi  kb. 50 ember számára) vonatozást felcseréltük a drágább, de gyorsabb, kényelmesebb repülős megoldásra. Télen a Budapest-Kijev jegyet oda-vissza 30 ezer Ft  áron sikerült megvenni még valamikor a múlt év novemberében. és hogy örültem neki, mert aznap  kb. 8 ezer Ft-tal/db  volt olcsóbb, mint az előző hetekben....... Áprilisban meg már jó ideje csak  20 ezer Ft körül mozog.....

A legolcsóbb jegyek keresését megkönnyíti ha a wizzair INFO/SZOLGÁLTATÁSOK alatti ÚTICÉLOK menüben kutakodunk. Itt egy egész hónapban látjuk, hogy mennyibe kerül a repjegy. Így ha az utazás időpontjának választásában rugalmasak tudunk lenni, akkor  jó néhány ezer forintot meg tudunk spórolni.

Mikor utazzunk? 

 Mi tavasszal szeretünk. Kevesebb a turista, nem kell sorban állni a nevezetességek előtt, olcsóbbak a szállás és az utazás költségei. Már nincs hideg, de még dög meleg sem. Kijevről azt olvastuk, hogy májusban, gesztenyefa virágzáskor nagyon kellemes az ottlét. Azt is kibogarásztuk, hogy a hétköznap autóktól forgalmas  Хрещатик sugárút hétvégén egy óriási sétáló utcává válik, és roppant hangulatos.
Mindent egybevetve (munkahelyről elengedés, olcsó   utazás, talán még virágzó gesztenyefák, hétvégi korzózás a Хрещатик sugárúton)  május végén   egy szerdai napon indulunk és vasárnap jövünk vissza. (Update: Május végére már elvirágoztak a gesztenyék.)

Hol szálljunk meg?


Nagyobb térképre váltás

Amíg csak kétfős kirándulásra terveztünk, úgy a hagyományos szálláskereső lapokat bújtam:  booking.com, vagy az éppen feltörekvő agoda.hu.  Négy főre felbővült csapatunknak már  a nápoly környéki utunk szervezésében nyert tapasztalat alapján  apartmanokat  is nézegettünk. A napokig tartó böngészések alapján azt találtam, hogy már 2 személy részére  is olcsóbb  egy apartman a város közepén, mint  akár a központtól kicsit kieső szálloda. Így 4 fő számára pedig kifejezetten  kedvező áron foglaltunk  le egy 2 hálószoba + nappalis lakást a Пушкінська (Puskin) utcában a dobovo.com oldalon. Négyünknek 4 éjszakára 70.000 Ft.  Ez kb. 4400 Ft/éj/fő, ami szerintem nagyon kedvező, figyelembe véve, hogy a belváros közepén egy szép, felújított lakásban leszünk. Legalább is így néz ki.  A szállásról elég sok jó visszajelzést találtunk, és  a foglaltsága télen is magas. 

Na, majd ha visszajöttünk, kiderül, hogy tényleg minden olyan szép és jó, mint ahogy azt elképzeltük. (Update:  A szállás elhelyezkedése nagyon jó. A belvárosban van, viszont  egy kevésbé forgalmasabb utcában. A lakás mondjuk úgy néz ki , mint egy 7-8 éve  felújított, de azért itt-ott már kopottas  otthon. A takarítás nagyjából rendben volt, de azért törekedtek ott dolgozni, ahol a papok táncolnak. Bónuszként volt 2 bogárkánk, de mivel csak az utolsó két napban jelent meg egy-egy, azok is a szoba közepén, így némi ökológiai lábnyomot - pontosabban papucsnyomot - hagyva magunk után  feldolgoztuk  az eseményeket. Végül is jó volt, nem bántuk meg, hogy itt és ennyiért aludtunk)

Mennyibe kerül?:

A fentiek szerint a belváros közepén egy összkomfortos lakásban  2 főre 8800 Ft/ éj áron aludtunk.
Az oda és a visszautazás    repülővel  30.000 Ft/ fő nagyméretű kézipoggyásszal. Most utólag írva ezeket a sorokat kb. fele ennyiből lehet repülni, illetve lásd a fenti utazásos bekezdést.

A kintlétünk alatt  2 főre 200 €-t költöttünk el, ez ~2080 UAH volt akkor.  A pénzből a közlekedést ( ez szinte jelentéktelen) , a belépőket, némi   szuvenírt, és ennivalót vettünk. Kaját általában önkiszolgálós, vagy nem puccos, fiatalok által látogatott éttermekben ettünk.  Egy komplett étkezés- leves, főétel, kis desszert, üditő vagy sör- 60-70 UAH/fő-ből kijön.  Ezen a tételen az alacsony költségvetésre törekvő városlátogatók nyilván jelentősen csökkenthetnek,  de  aki többet áldozna rá, annak  sem keresgélnie az elegáns éttermeket, van dögivel.

A fentieket összefoglalva:  szerda délutántól vasárnap délig, azaz 4 éjszaka ( 5 nap) 2 fő részére mindennel ( utazás, szállás, közlekedés, belépők, kaja, szuvenír )   kb. 150.000 Ft volt.
Ez kedvezőbb  repjegyár, vagy vonatozás,  olcsóbb szállás, és visszafogottabb  éttermezés mellett jóval olcsóbban is ki tud jönni.

Hol váltsunk pénzt?


A legjobban szerintem akkor járunk, ha itthon váltunk €-t, esetleg USD-t.  Aztán ezt kint átváltod bankban, vagy pénzváltónál. Ez olyan nagyságrendű összegnél, amit mi tapsoltunk el kint ( 60.ezer Ft) , ez kb. néhányszor ezer Ft -ot jelenthet. (nekünk kb. 4 ezret).

Májusban  a pénzváltók itthon 30 Ft-ért adtak 1   hrivnya (UAH)  (гривня )   -t.

Itthon, Budapest belvárosában, hivatalos pénzváltó helyen 292ért megvettük az €-t. Kijevben hivatalos pénzváltó helyen vagy bankban 10,42-ért váltottunk hrivnyát.  ( обмін валюти ). Így  1  hrivnyához  28 Ft-ért jutottunk. ( kb 7%-al olcsóbban, mintha itthon vettünk volna hrivnyát ) 

Bankkártyával  kp-t felvenni a járulékos költségek miatt nem igazán nyerő. De a saját bankod honlapján tudsz tájékozódni az aktuális díjakról.

Kártya használatnál ( kp felvétel, vagy fizetés)   mindenki meg tudja nézni a saját bankjának deviza eladási árfolyamát, mert ez alapján számolják el a kártyás tranzakciókat.. ( Meg még más is játszik pl. VISA-nál USD  az elszámolás alapja, de ennyire nem éri meg kutakodni).  Nagy eséllyel az látszik, hogy ezek az árfolyamok kedvezőtlenebbek, mint a belvárosi pénzváltók eladási árfolyamai.

Az itthoni valutaváltók árfolyamait én  a valutacentrum.hu  helyen néztem meg. 

Annak érdekében, hogy  valamennyire tisztában legyünk,  hogy a kinti pénzváltók, bankok milyen rátával dolgoznak  pl. az ukrán OTP oldalát nézve lehet tájékozódni.
 


Okosságok, információk:

Magyarul csak a régi Panoráma útikönyv lelhető fel antikváriumokban.  Az épületek egy részéről részletes infót ad, de az eltelt ~30-40 év,  meg a megváltozott politikai viszonyok  miatt bizony eléggé kis része hasznosítható.

Én nagyon-nagyon sok infót szereztem be Observer kijevi blogjából.  Az oldalakról kivágva az infókat és a képeket egy komplett útikönyvet szerkesztettem magamnak. Az "útikönyv" végén  részletes térképeket kreáltam  a nevezetességek pontos megjelölésével. Ezeket kinyomtatva találtunk meg mindent.  A blogomban a nyomtatott térképek alapjául szolgáló google maps-es linkeken napi lebontásban megtalálhatjátok, hogy aznap mit néztünk meg , milyen útvonalon jártunk be, az mennyi ideig tartott és az útvonalra kattintva a pontos hossz is rajta van.

Angolul óriási választékot találunk. A 2012-es foci EB miatt nagyon sok turisztikai portál tartalmaz infókat, okostelefonra letölthető interaktív alkalmazásokat. Ha bírjuk a nyelvet, a felkészülésben a bőség zavarával fogunk küzdeni.

Okostelefonra le lehet tölteni a City Maps 2Go alkalmazást. Ezt csak térképként lehet használni, de offline, azaz nem kell hozzá mobilnet kint Kijevben. Le lehet tölteni Kiev,  meg egy csomó város térképét, érdekes pontokkal, látnivalókkal, azok angol nyelvű Wikipédiás  ismertetőjével . Bár én nyomtatott útitervvel mentem, de első nap délután otthon hagytuk, így a kis telefonra támaszkodva  sétáltunk. Előtte még itthon beállítottam azokat a POI-ket , amik engem érdekeltek  ( egy bő félóra alatt megvolt), és remek segítség volt. Útvonalat nem lehet vele tervezni, de a telód gps-ével megmutatja hol vagy a térképen onnan meg vizuálisan meg lehet mindent találni.

Egy  zsebből elővehető Metro térkép mindíg jól jön. Egyszerű, jol átlátható Ciril betűs alkalmazást szintén a google play helyről töltöttem le.  Persze találhatunk lefagyás mentes, hagyományos kinyomtatható Metro térképet is :)

Ha mindezek nem segítenek, akkor az index, és a tripadvisor fórumán  utána lehet nézni, illetve meg lehet kérdezni. Ez utóbbi lapon Cora_v, mint Kijev-szakértő nagyon rövid reakcióidővel, nagyon pontos válaszokat szokott adni (csak ne kérdezzük meg 15662-edszerre, hogy hogyan lehet a reptérről bejutni).

A többnyelvű információszerzés során az elnevezések  írásmódjával én szétszenved(t)em magam.  Főleg a guglinál nem mindegy, hogy mit hogyan írunk be.  Alapból  mindennek van ukrán (1)  meg orosz (2) elnevezése, na meg az Ő cirill betűs verziója. Ezek kiejtés szerinti átiratai  magyarul (3-4) és angolul (5-6). Ha ehhez hozzávesszük, hogy a régi Panoráma-könyv idejében  valamelyik épület planetáriumként működött,  viszont most meg templom,  akkor  belátható, hogy elég sok variáció van. 

Szóval a túlélőkészlet:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése